"Előétel"
2005.07.17. 07:53
A levesek közül a vegyes zöldségből készült „száraz” leves a beutazó számára kuriózum, a helyiek számára mindennapos nemzeti eledel. Jellemzőek a sertéshúsból készült, pácolt, zsiradék és olaj használata nélkül, grillezett módon készített ételek. Természetesen a főtt tenger gyümölcsei különböző szószokkal, salátákkal tálalva is ajánlottak az ínyencek részére. Egy kis ízelítő: „congri”- rizs fekete babbal; „minuta”- sült apróhal; „guiso de maiz”- kukoricás szárazleves; „puerco asado”- újévi roston sült malac; „calamares en salsa”- tintahal mártásban. Szomjunkat olthatjuk: „jugo” rostos üdítővel, amely hidegen fenséges üdítőital. A kubai sörök nagyon jó ízűek és nem is drágák. Bucanero, könnyebb és erősebb, Mayaba világos és a fekete címkés „negra” fajtájú sörök között kedvére válogathat. Bor helyett inkább rum kortyolgatása illik a helyi konyhához. Pl. a Le Guararón, a préselt cukornád leve rummal, könnyen kótyagossá teszi fogyasztóját, számolni kell a hatásával! A híres kubai kávét azonban semmiképpen nem szabad kihagyni!
MÉRÉSI EGYSÉGEK: 1/8 taza (csésze) = 1 uncia = 30 gr. = 2 evõkanál 3/4 taza (csésze) = 6 uncia = 180 gr. = 12 evõkanál 1 taza (csésze) = 8 uncia = 16 evõkanál 1 1/2 líinea = 3/4 uncia = 25 gr. 1 línea = 1 1/2 uncia = 45 gr. 1 borospohár = 4 uncia = 120 ml.
|