"Eltel"
2005.07.17. 07:53
A levesek kzl a vegyes zldsgbl kszlt „szraz” leves a beutaz szmra kurizum, a helyiek szmra mindennapos nemzeti eledel. Jellemzek a sertshsbl kszlt, pcolt, zsiradk s olaj hasznlata nlkl, grillezett mdon ksztett telek. Termszetesen a ftt tenger gymlcsei klnbz szszokkal, saltkkal tlalva is ajnlottak az nyencek rszre. Egy kis zelt: „congri”- rizs fekete babbal; „minuta”- slt aprhal; „guiso de maiz”- kukorics szrazleves; „puerco asado”- jvi roston slt malac; „calamares en salsa”- tintahal mrtsban. Szomjunkat olthatjuk: „jugo” rostos dtvel, amely hidegen fensges dtital. A kubai srk nagyon j zek s nem is drgk. Bucanero, knnyebb s ersebb, Mayaba vilgos s a fekete cmks „negra” fajtj srk kztt kedvre vlogathat. Bor helyett inkbb rum kortyolgatsa illik a helyi konyhhoz. Pl. a Le Guararn, a prselt cukornd leve rummal, knnyen ktyagoss teszi fogyasztjt, szmolni kell a hatsval! A hres kubai kvt azonban semmikppen nem szabad kihagyni!
MRSI EGYSGEK: 1/8 taza (cssze) = 1 uncia = 30 gr. = 2 evõkanl 3/4 taza (cssze) = 6 uncia = 180 gr. = 12 evõkanl 1 taza (cssze) = 8 uncia = 16 evõkanl 1 1/2 linea = 3/4 uncia = 25 gr. 1 lnea = 1 1/2 uncia = 45 gr. 1 borospohr = 4 uncia = 120 ml.
|